Andreas Forslund
-F&B Manager på Scandic Plaza

Handledare, Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Varför tar ni emot lärlingar och hur har det fungerat?

– Det har fungerat väldigt bra för oss att ha lärlingarna här. Det är vår möjlighet att både intressera en ny generation för den här spännande branschen och samtidigt kunna påverka, och i viss mån forma, våra framtida medarbetare. Många som gått här som lärlingar har också börjat arbeta här efter utbildningen.

Ett hotell rymmer många olika yrkesgrupper, hur påverkar det lärlingarna?

– Till att börja med så har vi ju lärlingar här från flera olika gymnasieprogram. Här finns elever från både Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Just att vi har så många olika tjänster i vår verksamhet gör också att lärlingarna har möjlighet att få upptäcka, prova på och fastna för uppgifter som de kanske inte kände till. Det ger oss också möjlighet att introducera och placera nya lärlingar utifrån deras behov och förmågor. Att gå som lärling på hotell öppnar vägen till en mängd intressanta serviceyrken.

Att gå gymnasiet som lärling, är det en merit att ha med på sitt cv?

– Det tycker jag absolut. Jag märker också att allt fler andra arbetsgivare börjar se det så. Lärling betyder erfarenhet och erfarenhet är minst lika eftertraktat som utbildning. Här kombinerar man det. Som lärling har man fått prova på det här yrkeslivet och vet om man gillar det och om man klarar av det. Hotell och restaurang är inte för alla, man måste både ha läggning för det och tycka om det. Lärlingarna har redan prövat på det i skarpt läge.