Kajsa Pettersson
-blivande undersköterska

Lärling 2015–2018, Vård- och omsorgsprogrammet

Hur fick du reda på att du kunde gå gymnasiet som lärling?

– Min SYV berättade det för mig. Jag hade ingen aning om det innan. Jag tyckte att det lät jättebra att man skulle vara ute på praktik mycket och inte sitta i skolbänken hela tiden. Jag var ganska skoltrött i nian så jag tyckte att det skulle passa mig fint. Och det blev verkligen bra, vi är ute hela tiden och hittar på nya saker. Det är mycket roligare att gå i skolan nu.

Vad fick dig att välja Vård- och omsorgsprogrammet?

– Det var faktiskt i högstadiet när jag gjorde PRAO på Svärdfästet och deras dagverksamhet. Jag fastnade för det direkt. Det är helt underbart att jobba inom äldrevården, som här på Österlånggatan där jag är nu. Man får så mycket kärlek av dem, det är verkligen härligt. Här är det full fart med aktiviteter – bingo, nationaldagsfirande, musikcafé, kolla in prinsdopet, spela boule...

Vad tycker du är allra bäst med att studera som lärling?

– Att man får komma ut och träffa folk. Just den gruppen jag jobbar i på arbetsplatsen är helt fantastisk. Man kan ha roligt samtidigt som man gör sitt jobb. Det är en jättefin gemenskap. Och så känns det ju kul när man börjar kunna sin grej efter ett tag och känner sig tryggare i yrkesrollen.