Liza Hermansson
-frisör på Familjen Sandwall

Handledare, Hantverksprogrammet.

Vilken är din erfarenhet av att ta emot lärlingar?

– Jag har varit handledare för många lärlingar genom åren. Just nu har jag två heltidsanställda och en deltidsanställd medarbetare som alla började här som lärlingar. Det talar ju sitt tydliga språk. Jag går alltid in med inställningen att varje ny elev ska kunna ha möjlighet att få börja jobba här efter utbildningen. Om de vill och om de vill det tillräckligt mycket. Det här är ett serviceyrke som kräver både engagemang och initiativförmåga.

Hur fungerar kontakten mellan er och skolan?

– Jag tycker att det fungerar bra. Den har blivit bättre och bättre med åren. Ju säkrare jag blivit i min roll som handledare desto lättare har det blivit. Nu vet jag både vad jag kan erbjuda och vad jag kan förvänta mig i gengäld. Generellt skulle jag nog säga att ju mer kontakt man har, desto bättre blir resultatet.

Vilka brukar vara de största utmaningarna för lärlingarna?

– För många är det omställningen till vuxenvärlden. Förmågan att förstå och anpassa sig till en professionell miljö där man ska ge kunder en förstklassig upplevelse. Det är inte så att man måste kunna allt eller att man inte får göra fel. Alla har varit nybörjare. Det viktiga är att man tar sin uppgift på allvar. Att sopa hår och byta handdukar är en viktig del av helheten. Ju fortare man inser det, desto fortare når man sina mål.